Bij welke klachten

Oefentherapie Mensendieck kan helpen bij het verminderen of voorkomen van onderstaande klachten. Staat uw klacht er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op om te horen of wij iets voor u kunnen betekenen.

Scoliose

Een scoliose is een aangeboren of uit gewoonte ontstane zijdelingse verkromming van de wervelkolom.

Ziekte van Scheuermann

Bij de ziekte van Scheuermann groeien tijdens de puberteit de wervellichamen van de wervelkolom onregelmatig. Ze worden aan de voorkant platter dan aan de achterkant en daardoor buigt de bovenrug in een kromming naar voren. De schouders gaan naar voren hangen en ter compensatie wordt de stand van de onderrug en nek holler.

Houdingsafwijking waarbij de bovenrug te bol en/of de onderrug te hol is.

Dit wordt een kyfose, lordose of kyfolordose genoemd.

X-benen

KANS

KANS is een verzamelnaam voor klachten aan arm, nek en/of schouder.
Voorbeelden van aandoeningen zijn tenniselleboog, golferselleboog, carpale tunnelsyndroom, peesontsteking, nekhernia en instabiliteit van de schouder. Voorheen sprak men vaak van RSI, dat staat voor Repetitive Strain Injury. Hiermee worden klachten bedoeld die werk gerelateerd zijn en veroorzaakt worden door herhaalde bewegingen. Dit leidt vaak in combinatie met een verhoogde spanning in het nek/schoudergebied tot een slechte doorbloeding van arm en handspieren.

Cervicaal syndroom

Hieronder valt nekpijn en pijn in de armen met tintelingen in de vingers en bewegingsbeperkingen in nek en schouders. Oorzaak hiervoor zijn afwijkingen van de gewrichten van de halswervels, aandoeningen aan zenuwwortels of het ruggenmerg in de nek.

Whiplash

Is een syndroom dat veroorzaakt wordt door een snelle heftige voor-achterwaartse beweging van het hoofd, dat kan leiden tot beschadigingen in en rondom de nekwervelkolom. Het treedt onder andere op bij kop-staartbotsingen en sportongevallen.

TOS

Deze afkorting staat voor Thoracic Outlet Compressie Syndroom.
Het is een verzamelnaam voor alle klachten die ontstaan als gevolg van afknelling van de vaatzenuwstreng in het gebied van de nekwervelkolom en borstkas tot aan de oksel.

Aspecifieke lage rugklachten

Wordt ook wel lumbago genoemd. Hiermee wordt pijn in de onderrug bedoeld waarvoor geen oorzaak kan worden aangetoond.

Hernia

Wordt ook wel HNP of radiculair syndroom genoemd. Tussen de wervels van de wervelkolom zitten tussenwervelschijven. Bij een hernia puilt de kern van een tussenwervelschijf uit, waardoor druk kan ontstaan op de zenuwen in het wervelkanaal. De belangrijkste klacht hierbij is pijn in een been. Ook kunnen uitvalsverschijnselen optreden qua kracht en/of gevoel.

Ischias

Met ischias wordt pijn in een been en/of bil bedoeld in het gebied dat aangestuurd wordt door de zenuw nervus Ischiadicus. Dit kan veroorzaakt worden door velerlei afwijkingen op de plaats waar deze zenuw uit het ruggenmerg ontspringt, waardoor druk uitgeoefend wordt op de zenuwwortels.

Bekkenklachten kunnen ontstaan door een zwangerschap of bevalling maar er zijn ook andere oorzaken zoals hypermobiliteits-syndroom, een trauma, langdurig ongunstige belasting van het lichaam en verminderde veerkracht van weefsel door ouderdom.

De klachten zijn onder te verdelen in 3 categorie├źn:

Bekkeninstabiliteit (te veel beweeglijkheid in de bekkengewrichten)
Bekkenblokkade (bekkengewrichten zitten vast)
Incontinentie / Bekkenbodemdysfunctie (urineverlies)

Artrose

Artrose betekent slijtage. In geval van slijtage van het heupgewricht spreekt men van coxartrose. Slijtage van het kniegewricht wordt ook wel gonartrose genoemd.

Instabiliteitsklachten van knie of enkelgewricht.

Revalidatie na chirurgische ingrepen.

Astma en COPD

COPD is de verzamelnaam voor aandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem.
Voorheen werden astma en COPD aangeduid met de verzamelnaam CARA.

Hyperventilatie

Hyperventilatie

Reumatoide Artritis

Dit wordt in de volksmond Reuma genoemd. Het is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door ontstekingen van verscheidene gewrichten en atrofie van spieren en huid rondom die gewrichten. Het verloop is meestal chronisch progressief en leidt uiteindelijk tot vervorming van de aangedane gewrichten.

Artrose

Ook wel slijtage genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Het kan in alle gewrichten optreden maar het komst meestal voor in de onderrug, nek, heup, knie en schouder.

Ziekte van Bechterew

Dit is een ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen in de wervelkolom, meestal eerst in de lendenwervels en het heiligbeen, later ook in de borst- en nekwervels. Er ontstaat pijn en stijfheid in de rug. In een vergevorderd stadium kan de ziekte resulteren in het samengroeien van de wervels, met een volkomen stijfheid van de wervelkolom tot gevolg.

Fibromyalgie

Wordt ook wel spierenreuma of weke-delen-reuma genoemd. Het gaat gepaard met pijn op meerdere plaatsen in spieren, pezen en gewrichtsbanden. De aandoening is moeilijk te diagnosticeren. Bij het onderzoek worden geen afwijkingen gevonden, alleen drukpijn op verschillende plaatsen.

Osteoporose

Ook wel botontkalking genoemd, is een ziekte waarbij de botten poreus worden. De botdichtheid neemt af. Daardoor worden de botten minder stevig en de kans op een breuk neemt toe. De kans op osteoporose neemt toe bij vrouwen na de menopauze onder invloed van hormonale veranderingen.

Hypermobiliteit

Is een te grote beweeglijkheid in spieren en gewrichten. Het kan in een bepaald gewricht of algeheel in het lichaam voorkomen.

Surmenage

Hiermee worden overbelastingsklachten bedoeld welke kunnen optreden ten gevolge van werk, sport, hobby of de thuissituatie.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn