Spanningshoofdpijn

Iedereen heeft weleens hoofdpijn. Meestal is dit van voorbijgaande aard. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of wordt zelfs chronisch. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waarvan (spier)spanningshoofdpijn en migraine het meest bekend zijn.

Spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd, dat zowel aan een als aan beide zijden voor kan komen. Meestal gaat deze hoofdpijn gepaard met een gespannen, pijnlijk en/of stijf gevoel in de nek en schouders. Als de pijn heel intens is kan misselijkheid, duizeligheid, wazig zien en overgevoeligheid voor harde geluiden en licht optreden.

Oorzaak van spanningshoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is een te hoge spanning in de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Dit kan komen door een verkeerde houding of te weinig wisselen van houding. Maar deze hoofdpijn kan ook ontstaan door stress, slecht slapen of vermoeidheid.

Behandeling van spanningshoofdpijn

De behandeling is gericht op de bewustwording van het verschil tussen (spier)spanning en ontspanning. Samen met de therapeut wordt gezocht naar de achterliggende oorzaak van de spanning. In geval van een belastende houding wordt geleerd hoe de nek en schouders kunnen ontspannen en tijdens dagelijkse activiteiten ontspannen kunnen blijven. Het accent ligt hierbij op de stand van de schouders en hoofd en de strekking van de nek en rug. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan voor de spieren die zorgen voor de gunstige houding en ontspanningsoefeningen voor de overbelaste spieren.

Wanneer stress een rol speelt

Bij de klachten zal samen met de therapeut gezocht worden naar de achterliggende oorzaak van de spanning. Welke gevoelens, gedachten en welk gedrag spelen een rol? Door lichaamsbewustwordingsoefeningen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen kan de spanning in het lichaam gereguleerd worden.